Is je keuken wat verouderd? Dan is het een goed idee om deze te vernieuwen, maar maak duurzame beslissingen. Ga dus niet meteen voor het goedkoopste design, maar investeer in kwaliteit. Op die manier ben je minder snel toe aan een nieuwe keuken, en bespaar je zowel op korte als op lange termijn in je portemonnee. Benieuwd hoe je nog meer rekening kan houden met duurzaamheid? Hier vind je alvast zes tips. 

Kies voor duurzame materialen

Wanneer je je keuken inricht, kies dan voor duurzame materialen. Ga bijvoorbeeld voor kasten en werkbladen van hout, bamboe of gerecycled materiaal. Deze materialen gaan langer mee, en zijn minder belastend voor het milieu. Win-winsituatie dus.

Investeer in energiezuinige apparaten

Hoge energieprijzen maken het de moeite waard om te kiezen voor energiezuinige apparaten. Deze zijn dus niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Let bij de aankoop ervan op het energielabel, want je gaat het best voor een koelkast, vaatwasser of oven met een hoge score. Hun verbruik ligt dan lager, en dat is voordelig voor vele zaken.

Vermijd voedselverspilling

Voedselverspilling is zowel slecht voor het milieu als voor je portemonnee. Om die reden maak je best een boodschappenlijstje voordat je naar de supermarkt gaat. Zo weet je zeker dat je enkel zal kopen wat je echt nodig hebt. Toch nog voedselresten? Gebruik deze voor het maken van soep, stoofschotels en smoothies. Bewaar voedsel tot slot op de juiste manier om bederf te voorkomen, en vries het in om het langer bij te houden.

Kies herbruikbaar keukenmateriaal

Wist je bijvoorbeeld dat er herbruikbaar bakpapier bestaat? Dit bestaat uit plastic, dus je wast het simpelweg af om het opnieuw te gebruiken. Kies daarnaast voor plastic doosjes om voedsel te bewaren in plaats van plastic folie of zakjes. Op deze manier verminder je de hoeveelheid afval die je produceert.

Drink kraanwater

Koop geen flessenwater, maar drink in de plaats daarvan water van de keukenkraan. Vind je de smaak niet lekker? Investeer dan eventueel in een waterfilter die zaken als chloor eruit haalt. Ga je het water pas later op drinken, bewaar het dan in glazen flessen.

kraan

Gebruik natuurlijke schoonmaakmiddelen 

Veel commerciële schoonmaakmiddelen bevatten schadelijke chemicaliën die het milieu belasten. Maak daarom gebruik van natuurlijke schoonmaakmiddelen zoals azijn, baking soda en citroensap om bijvoorbeeld de wastafel schoon te maken. Deze zijn niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je gezondheid.