In een wereld die steeds sneller lijkt te draaien, wint het concept ‘slow living’ steeds meer aan populariteit. De levensstijl draait om het bewust vertragen en genieten van het moment. Het gaat om kwaliteit boven kwantiteit en om het vinden van balans in een vaak hectische wereld. Benieuwd hoe je deze filosofie toepast in je eigen leven? Je leest het hier. 

slow living

Wat is slow living?

Slow living is meer dan alleen een trend; het is een levensstijl die draait om het maken van bewuste keuzes. Het gaat erom dat je de tijd neemt om van de kleine dingen in het leven te genieten en niet gehaast door je dagen heen te vliegen. Dit kan betekenen dat je meer tijd besteedt aan je hobby’s, aandachtiger omgaat met je relaties en mindful omgaat met je dagelijkse activiteiten.

Begin bij jezelf

De eerste stap naar slow living begint bij jezelf. Neem de tijd om te reflecteren op je dagelijkse routine en stel jezelf de vraag: ‘wat kan ik anders doen om meer rust en balans te vinden?’ Misschien betekent dit dat je ’s ochtends een kwartiertje eerder opstaat om te mediteren of dat je ’s avonds de tijd neemt om een goed boek te lezen in plaats van voor de televisie te zitten.

slow living drinken

Creëer een rustgevende omgeving

Een rustgevende omgeving is cruciaal voor een slow living levensstijl. Zorg ervoor dat je huis een plek is waar je kan ontspannen en tot rust komt. Dit betekent niet dat je je hele huis hoeft te verbouwen; kleine veranderingen maken al een groot verschil. Denk aan het verminderen van rommel, het creëren van gezellige hoekjes met comfortabele meubels en het toevoegen van planten om een gevoel van natuur en rust in huis te brengen.

Consumeer bewust

Slow living gaat tot slot ook over bewust consumeren. Dit betekent dat je nadenkt over de dingen die je koopt en gebruikt en kiest voor kwaliteit boven kwantiteit. In plaats van constant nieuwe spullen te kopen, kun je bijvoorbeeld kiezen voor duurzame en tijdloze items die langer meegaan. Dit geldt niet alleen voor kleding, maar ook voor andere voorwerpen in huis.

2ehands tweedehands kleding preowned

Een praktische toepassing van bewust consumeren kan bijvoorbeeld zijn om je auto op regelmatige basis te onderhouden. Door de koplampen te polijsten, geniet je langer van een goed functionerende auto zonder onnodige kosten.

auto

Daarnaast kun je door je auto te polieren ervoor zorgen dat deze er niet alleen goed uitziet, maar ook beter beschermd is tegen weersinvloeden en slijtage. Dit soort kleine handelingen dragen bij aan een duurzamer leven, wat perfect aansluit bij de principes van slow living.