Wanneer je onderweg bent naar jouw vakantiebestemming met de auto, wil je natuurlijk dat alles vlekkeloos verloopt. Autopech komt nooit op een goed moment, maar al helemaal niet wanneer je op vakantie bent. Het is daarom geen overbodige luxe om jouw auto te controleren voordat je jouw reis begint. Je kunt zelf de controle uitvoeren, of dit laten doen door een monteur. Zo zit je een stuk geruster achter het stuur en verminder je de vakantiestress.

De auto vakantieklaar maken

Wanneer je de auto zelf gaat controleren, kun je het beste een checklist opstellen. Begin de controle ook altijd een aantal weken van tevoren, zo kun je indien nodig, tijdig een reparatie laten uitvoeren door een monteur. Controleer de auto wanneer hij stilstaat met een koude motor, maar maak ook zeker een ritje. Laat de radio uit en luister naar het geluid van de auto. Hoor je iets geks? Zoals piepende remmen of een tik in de motor? Maak dan direct een afspraak met de autogarage.

auto vakantie

 

Een aantal punten die je eventueel zelf kunt controleren zijn de bandenspanning, het oliepeil en de hoeveelheid koelvloeistof. Loop ook om de auto heen om te kijken of hij olie lekt.

Stel een checklist op met de volgende punten:

Zelf een auto reparatie doen

Is de vakantie al duur genoeg? Gelukkig zijn sommige problemen voordelig op te lossen. Heb je het gevoel dat het oliepeil te snel is gezakt? Liggen er olievlekken op de parkeerplaats? Een lekkage is mogelijk de boosdoener. Dit kun je voordelig oplossen met een additief, dit middel kan de lekkage stoppen. Een lekkage kan namelijk veroorzaakt worden poreuze slangen, pakkingen en keerringen. Het additief kan deze onderdelen herstellen en maakt ze weer soepel.

Een tikkende motor? Mogelijk zijn de kleppen niet goed afgesteld, het kan ook zo zijn dat de klepstoters smerig zijn. Vervuilde klepstoters kun je reinigen met een additief, dit is een betaalbaar alternatief voor het vervangen van de klepstoters. Helaas is een additief niet altijd de redding, soms is het gewoon nodig om de klepstoters te vervangen.

Denk je dat jouw ruitenwissers aan vervanging toe zijn? Jij kunt ze zelf gemakkelijk vervangen door de metalen armen overeind te trekken. Soms is het zelfs niet eens nodig om ze te vervangen, vervuilde ruitenwissers kun je gerust schoonmaken met een doekje.