Hoewel het geen fijn onderwerp is om over na te denken, krijgt iedereen er op een dag mee te maken: overlijden. Wanneer er iemand komt te overlijden, moeten er veel zaken geregeld worden. Zo kun je natuurlijk denken aan het regelen van de uitvaart, maar ook het opzeggen van abonnementen hoort er bijvoorbeeld bij. Daarnaast kan het zijn dat het overlijden van iemand veel financiële gevolgen heeft voor nabestaanden, en ook kan zorgen voor financiële zorgen. Hoe je dat kunt voorkomen, leggen wij je uit in deze blog.

overlijdensrisico verzekering

Financiële gemoedsrust

Het overlijden van iemand kan erg onverwachts zijn. Als dit gebeurt, is het moeilijk voor nabestaanden als er geen overlijdensrisicoverzekering (ORV) is afgesloten. De overlijdensrisicoverzekering helpt nabestaanden namelijk om de financiële zaken op orde te kunnen stellen. Dit is met name belangrijk voor gezinnen waarbij de kostwinner opeens wegvalt. Het is in een al moeilijke periode, bijvoorbeeld fijn voor nabestaanden om in het huis te kunnen blijven wonen waar ze altijd al woonden. Daar kan een ORV bij helpen. Door een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, voorkom je dat je nabestaanden midden in hun rouwfase te maken krijgen met financiële zorgen.

Zo sluit je een overlijdensrisicoverzekering af

Maar hoe werkt het afsluiten van zo’n overlijdensrisicoverzekering? Je kunt bij deze verzekering heel veel zelf kiezen. Zo kun je zelf bepalen wat de looptijd wordt van jouw verzekering. Dit mag tussen de 10 en de 50 jaar zijn. Indien je binnen die periode komt te overlijden, en je onder de 75 jaar bent, wordt er een bedrag uitgekeerd aan je nabestaanden. Hoeveel dit bedrag bedraagt, mag je zelf bepalen. Voor de overlijdensrisicoverzekering betaal je premie. Hoe hoog deze is, verschilt per persoon. Zo krijgen niet-rokers een lagere premie. Daarnaast is ook aan jou de keuze, aan wie dit bedrag uitgekeerd wordt. Dit wordt de begunstigde genoemd. Je kunt ervoor kiezen om het bedrag uit te laten keren aan je partner, je kinderen of een ander belangrijk persoon in je leven. Vaak is het de persoon die financieel gezien de meeste zorgen krijgt na jouw overlijden. Door een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, weet je zeker dat je nabestaanden zonder geldzorgen door kunnen leven.

Andere verzekeringen

Misschien heb je geen verzekering nodig, en heb je zelf genoeg geld gespaard dat na je overlijden naar je nabestaanden kan gaan. Toch is dit niet voor iedereen een optie, helemaal met het oog op inflatie. Daarom zijn er gelukkig voldoende andere mogelijkheden. Naast de nabestaandenverzekering, bestaat er ook een uitvaartverzekering. Dit zijn twee andere dingen. Voor een uitvaartverzekering hoef je maar een klein bedrag per maand te betalen, maar ben je toch verzekerd voor je uitvaart. Na het afsluiten van deze verzekering is er altijd genoeg geld beschikbaar om jouw uitvaart mee te kunnen betalen. Je hoeft hiervoor dus niet zelf geld bij elkaar te sparen. Zo kunnen je nabestaanden op een fijne en waardige manier afscheid van jou nemen.