Politiek en regering

districten-verkiezingenDe politiek in Amerika heeft grote invloed op de rest van de wereld. Zo wordt de president gezien als een van de machtigste personen op aarde. In dit hoofdstuk wordt de politiek van de Verenigde staten uitgelegd.


Kiesmannen

Hoe kan het dat iemand met minder stemmen, toch president kan worden? Dat is één van de meest gestelde vragen over het politieke systeem in Amerika. De verontwaardiging was groot toen bij de verkiezingen van 2000 bleek dat Al Gore ondanks zijn overwinning op George W. Bush toch geen president werd.

In Amerika wordt er geen president gekozen, maar stemt men op kiesmannen. Deze bepalen dan later middels een Kiescollege wie de verkiezingen uiteindelijk wint. Elke staat heeft een vast aantal kiesmannen. Hoeveel kiesmannen een staat heeft, is afhankelijk van de grootte van die staat. Dit kan nogal verschillen. Zo hebben staten als Alaska, Delaware en Montana maar 3 kiesmannen, terwijll Californie en Florida 54 en 25 zetels hebben te verdelen.

In de race om het presidentschap is het zaak om zoveel mogelijk kiesmannen voor je te winnen. Logischerwijs is de strijd in de grote staten belangrijker dan in de kleine staten. In totaal worden er 538 kiesmannen verdeeld. Wie een meerderheid haalt wint de verkiezingen.

Campagnewitte-huis-amerika

Het voeren van campagnes is een strategisch spel waarbij er rekening wordt gehouden met of een staat democratisch of republikeins is. Zo hoef je als Republikein je gezicht niet in Californie te laten zien, en een Democraat heeft in Texas niet veel te zoeken. Er zijn ook staten, zoals Florida, waar het verschil klein is. De verkiezingsstrijd is in dit soort staten vaak het grootst.

Een president mag maar 8 jaar in het witte huis blijven zitten. De reden daarvoor is een wetswijziging in de jaren ´50. De toenmalige president Franklin D. Roosevelt werd voor de 4e keer herkozen, logischerwijs vonden de Republikeinen dat een slechte ontwikkeling. Nadat er weer een Republikein aan de macht was zelf weer de macht werd de wet aangepast.


Reageer of stel je vraag:


Zoeken

Voer een zoekwoord in

Volg Latravia

Volg Latravia op Twitter    Volg Latravia op Linkedin    Volg Latravia op Facebook


Deel jouw mening over deze pagina