Gezondheidszorg in Spanje

gezondheidszorg-spanjeAls je gaat emigreren naar Spanje en er werkt, dan ben je automatisch gedekt voor ziektekosten via de Seguridad Social. Dit is de basisverzekering, maar je kunt je ook particulier verzekeren. In Spanje zijn de particuliere ziektekosten relatief goedkoop en de extra`s meestal goed.


Basisgezondheidszorg in Spanje
In Spanje heb je automatisch recht op gratis basisgezondheidszorg als je burger van de Europese Unie bent. Dit is te danken aan overeenkomsten tussen de landen van de EU. Europese burgers die binnen de EU reizen, krijgen een Europese gezondheidszorg verzekeringskaart. Deze kaart vereenvoudigt de procedure bij het ontvangen van medische hulp.

Wat deze basisgezondheidszorg zoal dekt hangt van de verzekeraar af. Moet je naar de tandarts om je verstandskies te laten trekken, moet je naar de opticien of heb je een chronische ziekte, zoek dan altijd vooraf even uit welke verzekering wat dekt.

Je kunt voor veel aandoeningen natuurlijk ook online kijken naar beschikbare informatie, maar realiseer je wel dat niet alles even accuraat en betrouwbaar is. Vooral op fora lees je vooral berichten van mensen die problemen hebben die misschien wel erger zijn dan de jouwe. Mensen waarbij het probleem weer weg is gegaan nemen niet meer actief deel aan dat soort fora, waardoor er eigenlijk alleen maar veel ellende op staat. Je kunt wel sites als gezondheidsnet en mijngezondheidsgids.nl in de gaten houden voor professioneel en actueel nieuws.

De standaard gezondheidszorg in Spanje
Als je een baan (of eigen bedrijf) hebt, dan betaal je elke maand een bijdrage aan de Spaanse sociale voorzieningen. Deze bijdrage heet seguridad social, en geeft recht op medische gezondheidszorg.

De seguridad social is een basisdekking. De basis van de medische zorg en de medicijnen worden vergoed.

Je moet geregistreerd worden bij de Seguridad Social. Vaak doet de werkgever dit, zo niet moet je het zelf doen. Het formulier vindt je hier.

Als je het formulier hebt verstuurd, krijg je na 1 a 2 maanden een registratiekaart ontvangen via de post.

Ben je getrouwd? Dan val je beiden onder hetzelfde sociale verzekeringsnummer. Dat geldt ook voor kinderen onder de 16 die op de sociale verzekeringskaart vermeld zijn.

Particuliere gezondheidszorg in Spanje
Als je voor een aanvullende particuliere verzekering kiest, heb je recht opgezondheidszorg-in-spanje

  • Kortere wachttijden
  • Vrije keuze van ziekenhuis en artsen
  • De meest uitgebreide dekking zoals tandarts, specialisten en fysiotherapie

Aanbieders particuliere zorgverzekering in Spanje
Er zijn een aantal particuliere zorgverzekeraars. Aangezien er erg veel mogelijk is helpen we je alleen op weg door het geven van een paar links.

Pensioen
Als je in Spanje woont en geniet van je pensioen vanuit Nederland, dan heb je recht op Spaanse zorg welke door de Nederlandse Overheid wordt vergoed. Dit komt omdat je in Nederland de basispremie voor de zorg betaalt.

Huisarts
Alle inwoners van Spanje hebben recht op vrije keuze van de huisarts. Doorgaans kun je de huisarts dezelfde dag nog bezoeken. In bepaalde gevallen komt de huisarts ook aan huis. Er zijn geen grote verschillen met Nederland.

Op zoek naar een Nederlandse huisarts? Hier vindt je een lijst van huisartsen in Alicante en Málaga.

Tags: Gezondheidszorg in Spanje, basisgezondheidszorg, ziekenhuis


Reageer of stel je vraag:


Zoeken

Voer een zoekwoord in

Volg Latravia

Volg Latravia op Twitter    Volg Latravia op Linkedin    Volg Latravia op Facebook


Deel jouw mening over deze pagina