Huis verbouwen

huis-verbouwen-franrijkAls je eenmaal de Franse woning van je dromen gevonden hebt, kan het zijn dat je wat wilt gaan verbouwen in Frankrijk. Denk aan een extra dakkapel, een zwembad, een serre of misschien zelfs complete verdieping. Hoe pak je het verbouwen van je woning in Frankrijk aan?

Kleine werkzaamheden bij verbouwen in Frankrijk

Er zijn behoorlijk wat regels waar je je aan moet houden bij het verbouwen van je huis in Frankrijk. Er is geen bouwvergunning nodig zolang je van buitenaf geen veranderingen aan de woning ziet. Dat is ook het geval bij het aanleggen van een terras die niet hoger is dan 60 centimeter boven het maaiveld, of bij reparaties en muren die niet hoger zijn dan 2 meter. Verder zijn kleine bouwwerkzaamheden ook vaak gevrijwaard, maar controleer dat vooraf altijd even bij de gemeente.

Voor kleine verbouwingen in Frankrijk heb je dus geen vergunning nodig, maar moet je wel naar de gemeente voor een een déclaration de travaux, (ook simple déclaration - préalable de travaux).

Grote werkzaamheden bij verbouwen in Frankrijk

Voor grotere verbouwingen in Frankrijk (meer dan 170 m² netto oppervlakte), of kleinere klussen die wel het exterieur van de woning aanpassen, heb je een permis de construire nodig, oftewel een bouwvergunning. Je zult dan ook de hulp moeten inschakelen van een in Frankrijk ingeschreven architect. Je kunt deze bouwvergunning vervolgens in viervoud via een aangetekende brief aanvragen. Hierbij moeten schetsen komen van de architect (bij kleine verbouwingen kan een eigen tekening volstaan)

Over het soort vergunning (licht of zwaar) bestaan er andere regels. (bijv. bij minder dan 20 m2 geen vergunning. Bij een zwembad een lichte vergunning: Declaration Prealable)

Als men bij het gemeentehuis de aanvraag accepteert, wordt de aanvraag doorgestuurd naar de andere bevoegde autoriteiten.

Start verbouwen in Frankrijk

Zodra je echt met het verbouwen in Frankrijk bent gestart, moet je nog een Doc opsturen (déclaration d'ouverture de chantier). Je moet binnen 2 jaar nadat je de vergunning hebt ontvangen gestart zijn met de verbouwing, anders kan je de vergunning weer kwijtraken. De verbouwing langer dan een jaar onderbreken mag niet, ook dan kun je de vergunning kwijtraken.

De vergunning voor de verbouwing is 3 jaar geldig. Als de verbouwing afgerond is, moet je binnen een maand huis-verbouwen-franrijkeen verklaring (déclaration d'achèvement des travaux) daarvan toesturen, in drievoud. Een ambtenaar geeft vervolgens goedkeuring middels een certificaat (le certificat de conformité), als er zaken nog niet kloppen volgens de vergunning moet je die eerst rechtzetten voor je dit certificaat krijgt.

Verbouwing in Frankrijk financieren

Als je een lening afsluit voor een verbouwing Frankrijk, wil de bank altijd weten welk doel de lening heeft. Als je voor de verbouwing een lening afsluit, moet je dit bewijzen met een officieel document. Je hebt daarom een offerte nodig van een Franse aannemer. De bank stort de bedragen pas, als je de eindfacturen van de aannemer kunt laten zien.

Tip:
Je zou een specialist in dienst kunnen nemen om je te helpen bij de procedure. Probeer voor je in zee gaat met een bedrijf, of ze goede referenties hebben; er zijn malafide aannemers in de markt!

Tags: verbouwen in frankrijk, verbouwing, werkzaamheden, bouwvergunning frankrijk, architect


Reageer of stel je vraag:


Zoeken

Voer een zoekwoord in

Volg Latravia

Volg Latravia op Twitter    Volg Latravia op Linkedin    Volg Latravia op Facebook


Deel jouw mening over deze pagina