Pensioen opbouwen

pensioen FrankrijkDit hoofdstuk bestaat uit twee delen. Het eerste deel gaat over hoe je je pensioen in Frankrijk kunt regelen. Het tweede deel gaat over het genieten van je pensioen; in Frankrijk.

Welke consequenties heeft de verhuizing naar Frankrijk voor je pensioen?
Om met het belangrijkst te beginnen: in het buitenland bouw je geen Nederlandse AOW op. Voor elk jaar dat je in het buitenland hebt gewoond, mis je dus 2 % van je pensioen. Woon je 10 jaar in Frankrijk, dan mis je dus 20 % van je pensioen.

Als je voor je 65e stopt met werken in Nederland, dan stopt de opbouw van je pensioen ook. De opbouw is per jaar 2%. Verhuis je op je 55e naar Frankrijk, dan mis je 10 keer 2% op je totale pensioen. Je kunt je wel vrijwillig verzekeren tegen dit pensioensgat, neem hiervoor contact op met een pensioensadviseur.

Pensioen aanvragen
Woon je in Frankrijk, maar heb je altijd in Nederland gewerkt, dan neem je contact op met de Sociale Verzekeringsbank in Nederland:
SVB - districtskantoor Breda - Afdeling Buitenland
(076) 548 5010
Rat Verleghstraat 2
4815 NZ Breda

Woon je in Frankrijk en heb je zowel in Frankrijk als in Nederland gewerkt, dan moet je de aanvraag indienen in Frankrijk.

Let op: Je pensioenaanvraag moet je indienen bij de instantie, ten minste 1 jaar vóór je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt.

Loonheffing uit Nederland voorkomen
Nederland heeft met Frankrijk een verdrag afgesloten dat voorkomt dat je in Frankrijk en Nederland belasting betaalt over je pensioeninkomen. Frankrijk is gerechtigd om de belasting te innen (met uitzondering van oud ambtenaren).

Zodra je officieel in Frankrijk gevestigd bent, moet je je snel inschrijven bij de Inspectie Particulieren Buitenland in Heerlen. Zij sturen je een verklaring, die je ingevuld moet zenden aan de SVB en je pensioenuitvoerder. Zodra deze twee het formulier binnen hebben, voorkom je dat je ook (Nederlandse) loonheffing op je AOW en pensioenuitkering betaalt.

Franse of Nederlandse werkgever...
Er zijn in feite drie mogelijkheden. Je gaat werken voor een Franse werkgever, voor een Nederlandse werkgever of je start een eigen bedrijf.

Werk je voor de Nederlandse werkgever en vertrek je naar het buitenland? Dan is het verstandig om de opbouw van je AOW op tijd aan te kaarten. Het is bijvoorbeeld mogelijk om bij terugkeer in Nederland de jaren in te halen, of dat je pensioen op gaat bouwen in Frankrijk zelf. Dit is per bedrijf verschillend en moet je dus zelf met je werkgever bespreken.

Ga je werken voor een Franse werkgever of start je een eigen bedrijf? Dan zijn er twee dingen belangrijk. Ten eerste moet je controleren wat er gebeurt bij overlijden. Het Nederlandse pensioen heeft vaak een aanvullend nabestaandenpensioen bij overlijden. In het buitenland is dat niet altijd het geval. Daarnaast moet je nagaan wat de situatie is als je arbeidsongeschikt wordt.

Als een van deze twee zaken niet goed geregeld zijn, kun je het beste aanvullende voorzieningen treffen.

Terug naar Nederland

Ga je weer terug naar Nederland, dan is het in de meeste gevallen het makkelijkst om het opgebouwde pensioen af te kopen. Als dat niet mogelijk blijkt te zijn, zul je uiteindelijk een deel van je pensioen uit Frankrijk ontvangen. Dit zorgt wel voor wat extra papierwerk.

Klik hier voor overige informatie en brochures van het SVB.

Tags: pensioen, opbouwen, oude dag, pensioensgat, AOW, SVB, loonheffing, vergoeding, uitkering, WAO


Reageer of stel je vraag:


Zoeken

Voer een zoekwoord in

Volg Latravia

Volg Latravia op Twitter    Volg Latravia op Linkedin    Volg Latravia op Facebook


Deel jouw mening over deze pagina