Solliciteren in de VS

Als je wilt gaan werken in Amerika, is de eerste stap solliciteren. Het is belangrijk dat je weet wat voor houding van je verwacht wordt en hoe je je bijvoorbeeld kleed. Je zult vast al aardig Engels spreken, maar waarschijnlijk is het wel handig om je verhaal over je werkhistorie goed voor te bereiden.

Solliciteren in Amerika vanuit Europa

Solliciteren vanuit Europa is eigenlijk niet te doen. CV’s met een adres in Europa belanden meestal direct in de prullenmand. Dat is natuurlijk niet het geval als je via een netwerk binnenkomt bij een bedrijf. Toch is het altijd beter om al in Amerika te zitten als je solliciteert. 

Tip: maak een LinkedIn profiel en zorg voor veel contacten en recommendations. Amerikanen zijn hier erg gevoelig voor. Het kost je wat werk, maar baat het niet, dan schaadt het niet.

Sollicitatiebrief en Resumé

Let op: in Amerika wordt de term “CV” alleen door advocaten gebruikt. Je spreekt dus altijd over je “Resumé”.

Je sollicitatie moet in elk gevalduidelijk en bondig zijn. Korte CV’s worden vaak als eerste doorgenomen. Je CV moet zij opgesteld in omgekeerde chronologische volgorde. Je laatste baan vermeld je dus als eerst. Verder laat je bepaalde informatie achterwege om discriminatie te voorkomen:

  • Je afkomst
  • Je leeftijd
  • Je burgelijke stand en het aantal kinderen dat je hebt
  • Voeg zeker geen pasfoto toe
  • Je hobbies

Verder is het belangrijk om politiek correct te zijn. Religieuze overtuigingen of etnische achtergronden moet je zeker achterwege houden.

In je CV moeten je kwalificaties en beroepservaring naar voren komen. Verder zijn referenties die een Amerikaanse werkgever kan nabellen nagenoeg een vereiste. (dit gebeurt veel vaker dan in Europese landen)

Verder zijn alle documenten die je karakter en persoonlijkheid benadrukken, zoals bijvoorbeeld een portfolio met voorbeelden of liefdadigheidwerk, nuttig om toe te voegen. Hiermee kun je het verschil maken. Zo bevatten Amerikaanse resumés bijvoorbeeld veel zogeheten power words en action verbs. Denk hierbij aan ‘accomplishment’, ‘succeeded’, ‘finalized’, ‘managed’, ‘realized’. Dus sterke woorden die uitdrukking geven aan je capaciteiten. In een gemiddelde Amerikaans resumé kom je gemiddeld zeker 20 van dit soort woorden tegen.

Tip: Maak je digitale resume niet op A4 aangezien dat formaat in Amerika niet gebruikt wordt. Selecteer voor je je resumé gaat maken het formaat ‘Letter’. Die is iets korter en breder.

De globale opbouw van je resumé ziet er als volgt uit:

  • Contact details(name, address, telefone, email)
  • Work Experience (company, location, position, supervisor, date and responsibilities)
  • Educational Background (university, name, location, degrees, dates)
  • Other Certifications
  • Computer Skills (applications, typing speed)
  • References
  • Professional Affiliation
  • Languages

Over het vermelden van je gemiddelde cijfer wordt veel over gediscussieerd of dit verstandig is of niet. Het is niet fout en niet goed, wellicht speel je iets meer op safe door het niet te vermelden.

Kleding

Je kleding is bij voorkeur erg formeel, zowel mannen als vrouwen worden verondersteld een pak te dragen.

Tijdens het sollicitatiegesprek

In ieder land zijn er andere standaarden als het gaat om je houding tijdens een sollicitatiegesprek. Globaal gezien is het verschil tussen de meeste Europese landen en Amerika erg groot.

Daar waar in Europa de houding vaak wat meer ingetogen is en niet al te uitbundig, zul je jezelf in Amerika echt uitbundig moeten verkopen. Je moet jezelf als het ware gaan marketen in Amerika. Je doet er goed aan om je potentiële werkgever in te laten zien dat je een echte topper bent; ‘without you they’re bound to fail.’

Zet je ervaringen daarom stevig neer en ondersteun je sollicitatie waar mogelijk met cijfers en vergelijkingen. Dus je behoorde als student tot de ’top 5 percent’ van je studiejaar, door jouw inbreng heeft je vorige werkgever een productiviteitsstijging van 10 procent bereikt, etc. Hierbij moet je natuurlijk niet liegen, want referenties worden veel nagebeld, maar bescheidenheid levert zeker weten niets op in de VS. Durf dus vooral wat op te scheppen, al voelt dat wat onnatuurlijk en overdreven.