Nederlandse zorgverzekering

Als je in het buitenland verblijft, dan biedt de Nederlandse zorgverzekering een dekking voor spoedeisende medische hulp. Dit geldt echter alleen wanneer je voor minder dan een jaar in het buitenland verblijft en er geen geld verdient. Als je definitief gaat emigreren, wordt je uitgeschreven bij de Nederlandse gemeente en vervalt daarmee dus je recht op een Nederlandse zorgverzekering.

Europa

Niet overal in Europa is het zorgstelsel hetzelfde geregeld. Het is daarom ook belangrijk om voor vertrek goed te bekijken wat alle mogelijkheden voor een zorgverzekering in het land van bestemming zijn. Bij het College voor Zorgverzekeringen kan je informatie krijgen over de exacte regels omtrent het verhuizen naar het buitenland.

Het zorgverzekeringsstelsel in Frankrijk

Het Franse zorgverzekeringsstelsel is volgens de World Health Organisation (WHO) het beste zorgstelsel. Er is veel solidariteit binnen de zorg, je betaalt minder premie wanneer je erg ziek bent. Frankrijk kent het principe van het ziekenfonds, de werkgever betaalt het grootste gedeelte van de zorgpremie. Je bent verplicht om als inwoner van Frankrijk om een verzekering voor zorg te hebben. Voor aanvullende zorg kan je een particuliere zorgverzekering afsluiten.

Verzekeringskaart

Als verzekerde heb je binnen heel Europa met de verzekeringskaart EHIC recht op zorg. Ook wanneer je een Franse zorgverzekering afsluit is het verstandig om deze verzekeringspas aan te vragen. Wanneer je dan even terugreist naar Nederland of op vakantie gaat, ben je verzekerd voor zorgkosten. In het Frans heet deze kaart carte européenne d’Assurance Maladie (CEAM).

DigiD

Om verzekeringszaken in Nederland te regelen is vaak een DigiD nodig. Dit elektronische wachtwoord van de overheid kan je alleen aanvragen wanneer je bij een Nederlandse gemeente ingeschreven staat. Regel dit dus voor je vertrekt naar Frankrijk!